Tradycyjna, lokalna kuchnia to autentyczna bomba kaloryczna, jednakowoż nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Obfitość mięs, przygotowanych na różnorodne sposoby, zupy, dania mączne, znamienite kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, gotowana fasola, ziemniaki, oraz marynowane grzyby oraz ogórki to przymiotniki polskiej kuchni. Wprawdzie przyswoiliśmy wiele elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, nadal jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, kotletom schabowym czy klopsikom. Jakie potrawy są reprezentatywne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w przeróżnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.
Zupy powoli odchodzą z domowego menu, nie gotuje się już ich tak w szeregu przypadków, najczęściej poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, jakkolwiek jeśli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub też żurek na kiełbasie. Drugie danie, zwłaszcza jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to standardowy schabowy z kartoflami oraz kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez jakiegokolwiek ale z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub ewentualnie pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka czy też gęś nadziewana jabłkami, i zwierzyna podawana na rozmaite sposoby.